Procedury bezpiecznego korzystania ze stołówki

 Procedura bezpiecznego korzystania ze stołówki

  1. Za bezpieczeństwo dzieci podczas spożywania posiłków w stołówce odpowiedzialni są nauczyciele.
  2. Spożywanie posiłków przez uczniów odbywa się w systemie zmianowym, zgodnie
    z ustalonym harmonogramem.
  3. Uczniowie spożywają posiłki w małych grupach.
  4. Podczas przychodzenia do jadalni grupy nie powinny się mijać.
  5. Nauczyciel może wyjść z uczniami do stołówki dopiero po upewnieniu się, że:
    1. pracownik obsługi wykonał zabiegi higieniczno-sanitarne polegające na dezynfekcji blatów stołów i poręczy krzeseł,
    2. pomieszczenie zostało wywietrzone.
  6. Przed wyjściem do stołówki nauczyciel zobowiązany jest dopilnować, by uczniowie dokładnie umyli ręce wodą z mydłem, zgodnie z instrukcją poprawnego mycia rąk.
  7. Uczniowie powinni wchodzić do stołówki jeden za drugim, w bezpiecznej odległości
    i bez pośpiechu zajmować wyznaczone miejsca przy stołach.
  8. Po posiłek uczniowie podchodzą „gęsiego”, bez tłoczenia się przy stanowisku wydawania posiłków, najlepiej w odległości 1,5 m.
  9. Porządku w stołówce pilnuje nauczyciel pełniący dyżur.
  10. Posiłki uczniom wydaje jedna osoba zaopatrzona w jednorazowe rękawiczki
    i maseczkę.
  11. Posiłki podawane są uczniom na talerzach umytych w temperaturze min. 600C
    z dodatkiem detergentu lub wyparzane.
  12. Po spożyciu posiłku przez uczniów nauczyciel informuje pracownika obsługi o wyjściu grupy ze stołówki.
  13. Pracownik obsługi dezynfekuje blaty stołów i poręcze krzeseł, przygotowując stołówkę na wejście kolejnej grupy.